← Tilbake til bloggen

Vaginaen er absorberende.

Mange av oss er veldig opptatt av hva vi spiser. Vi kjenner alle til substanser som ikke ansees som passende å spise. Til tross for dette kan vi få i oss mat med skadelige blindpassasjerer. I små mengder trenger ikke dette være farlig fordi magesekken fungerer på mange måter som et filter. Men om du får i deg for mye av noe som ikke er bra, risikerer du at det skadelige kommer ut i blodet ditt og kroppen kan bli påvirket. Det samme prinsippet gjelder når du putter noe opp i vaginaen din. Forskjellen er at vaginaen din ikke har et i nærheten like godt filter som magesekken din. Bakteriefloraen fungerer som en beskyttelse, men om den kommer i ubalanse kan stoffer i større grad ende opp i blodbanen din. Vaginaen er absorberende, og akkurat på samme måte som man kan få medisiner som absorberes opp i anus, absorberes medisin som blir gitt vaginalt mer effektivt inn i kroppen, enn om du tar medisinen oralt.

Likevel er det ingen krav til mensprodukter, verken når det gjelder kvaliteten, innhold produksjon eller råmaterialet før de selges i land i EU. Det betyr at produktene du i god tro kjøper kan være kjøpt fra hvor som helst, inneholde ting du ikke vil ha i kroppen, og likevel selges under et Europeisk merkenavn. Visste du for eksempel at konvensjonelle tamponger og bind kan inneholde potensielt giftige kjemikalier fra bomullsproduksjonen? At de fleste tamponger inneholder en liten mengde dioksin, som er direkte forbundet med kreft? Eller at menskoppen du bruker kan være kjøpt på billigmarked og at merkevaren som selger den sjeldent har god kontroll på hvordan den blir produsert, eller hva den inneholder?

Menskoppen du har kjøpt, eller tenker på å kjøpe, er CE merket. Det burde vel være et godt kvalitetsstempel? CE-merke er et symbol på at produktet oppfyller angitte krav til produktet i norsk og europeisk regelverk. Mensprodukter går under kategorien hygieneartikler og har ingen krav – det er derfor ikke mulig å få CE-merket et mensprodukt. Om du likevel ser en menskopp eller et annet mensprodukt som er CE-merket, så er China Export merket urovekkende likt.

Hvis du har kjøpt, eller tenker å kjøpe, en menskopp fordi den er merket Vegansk, betyr vel det at den er bra? Joda, den kan godt være vegansk, men det kommer litt an på hva man legger i ordet vegansk. Selve menskoppen er kanskje ikke testet på dyr, men de bør være laget av medisinsk silikon, og alt medisinsk silikon er på et eller annet tidspunkt testet på dyr. Denne testen er et krav for å i det hele tatt kunne sertifisere silikon som medisinsk. Hvis ikke silikonet har gått igjennom denne testen, er ikke menskoppen laget av medisinsk silikon.

Flove har gjennomført en såkalt bioburden test på det ferdige produktet, som tester hvor mange og hvilke bakterier som kan leve på menskoppens overflate. Denne testen evaluerer potensialet til materialet til å ha skadelige egenskaper. Selve testen ble gjort «in vitro» som vil si utenfor organismen. Undersøkelsen gjøres gjerne i rør, glass eller skåler. Floves menskopper er som følge godkjent i henhold til Europeisk farmasøytisk standard. Standarden er pålagt for medisinske produkter å gå gjennom, men ikke for mensprodukter.

Vi i Flove setter deg, din helse og din sikkerhet først. Vaginaen er et absorberende organ og om du putter et produkt i vaginaen som inneholder kjemikalier med giftige egenskaper kan dette gå rett i blodet. Vi vil heller ikke at du får allergiske reaksjoner, eller andre mén, som følge av våre produkter. Derfor er det viktig for oss at vi har gjort hva vi kan for at menskoppene våre er i god kvalitet, fri for potensielt giftige kjemikalier og er i sertifisert medisinsk silikon.

Join the Flove!

* indicates required