← Tilbake til bloggen

NYT

Gjennomsnittet er 28 dager, det er tre ulike faser, flere hormoner involvert, skiftende humør og svingende sexlyst – vi snakker selvfølgelig om menstruasjonssyklusen. Den første fasen som regnes fra første blødningsdag er selve MENSEN. Fasen er av mange forbundet med lettelse dersom man var redd for å være gravid, eller frustrasjon og skuffelse dersom man håpet å være gravid, i tillegg til gris, smerte og alt annet enn nytelse.

Selve mensen regnes som den første fasen i syklusen, men den er egentlig et resultat av de andre fasene så vi kommer tilbake til den lengre ned.

I andre fase bygges det opp en slimhinne i livmoren, og nye kjertler og blodkar dannes. Kort fortalt er dette oppbyggingen mot eggløsningen. Kroppen klargjør seg for en potensiell befruktning. Det er viktig å merke seg at det er i slutten av denne fasen de mest fertile dagene er. I løpet av en syklus er det KUN rundt 6 dager man er fertil. Det er størst sjanse for å bli gravid om man har sex før eggløsningen har skjedd. Det kan være greit å være klar over at sædceller er standhaftige og kan leve i opptil 5 -7 dager inne i deg. Disse utholdende cellene kan snike seg inn i egglederen og vente tålmodig på at egget kommer forbi. Dette betyr at du kan bli gravid 5-7 dager etter du har hatt sex!

Du vil trolig merke oppbygning mot tredje fase. Du kan se etter noe som ligner eggehvite på papiret etter å ha vært på do. Dette er noe som kalles sekret, og skal hjelpe sædceller å svømme mot egget som snart skal løsne. Naturlig nok er det vanlig at man er ganske kåt disse dagene. Smart triks fra naturens side for å få oss til å reprodusere! Her er det ekstra viktig med prevensjon om man ikke ønsker å bli gravid (anbefaler selvfølgelig kondom hele tiden dersom du ikke har én fast partner)

Tredje fase begynner ved eggløsning, eller når et egg (noen ganger flere) løsner og begynner sin reise gjennom egglederen. Denne reisen tar ca. ett døgn. Det er her egget kan møte på den ventende sædcellen og bli befruktet. Dersom egget kommer ensomt inn til livmoren blir eggcellen ødelagt. Da tar det 14 dager før slimhinnen i livmoren får beskjed om at ingen egg ble befruktet, blodårene i slimhinnen trekker seg sammen og hele slimhinnen faller ut som fase 1; MENSEN.

Dagene før mensen kan være ekstra tunge og mange sliter med PMS. Uansett hvordan man føler det når man får mensen, så er blødningen og smerter for mange grunner til å ikke ha sex. Visste du at orgasme utløser flere hormoner, blant annet dopamin som gjør at du får økt glede og velvære? Og hvis akten er ganske aktiv så utløses også endorfiner som er naturens egen smertestillende. Kanskje blir du kvitt menssmertene i samme slengen. Enda et pluss er at sex under mensen også for mange kan føles ekstra digg. Tips; ha sexen i dusjen for å skylle bort eventuelt blod, eller legg et håndkle på senga (eller andre steder) før dere har sex.

Hvis du er en av de som synes menstruasjonsblodet ikke hører hjemme under sex, så er ikke sex bare penis inn i vagina. Hvis du bruker menskopp, så kan du fint gjøre andre ting, helt blodfritt. Uansett hva som passer for dere; NYT det.

Sees på Nyt-festivalen i Oslo ( ! )

 

Join the Flove!

* indicates required